MIDDEN - DELFLAND

Panorama foto's van Midden-Delfland

Augustus 2009. Het kijken naar een panorama is altijd weer een aparte sensatie. De schilder Mesdag schilderde in 1881 zijn 360-graden Panorama Mesdag vanaf een Scheveningse duin. Leo van den Ende schilderde in elf jaar zijn Panorama van de Bollenstreek, dat in 2008 werd geopend in Voorhout. Met de opkomst van de (analoge) fotografie begonnen veel fotografen panorama foto's (waaronder 360-graden foto's) te maken. De digitale fotografie en de snelle computers maken het tegenwoordig redelijk eenvoudig om 360-graden panorama foto's te produceren.

Fragment van Panorama Mesdag in Den Haag
Fragment van Panorama Mesdag in Den Haag

Op www.middendelfland.net zijn ook 360-graden panorama foto's van het Midden-Delfland gebied en de diverse dorpen te bekijken. 

Klik op de Google Maps kaart op een bolletje en een pop-up vertelt waar de locatie is; klik vervolgens om de panorama te starten.

Alle panorama foto's worden op dit moment als cilindrische panorama's getoond (bij bolvormige panorama's levert dit enige vertekening op). Gebruik een moderne webbrowser om de panorama's te bekijken (recente InternetExplorer, Chrome, FireFox, Opera, Safari).

Aanleg van de sluizen van het Panama kanaal in ca. 1913
Aanleg van de sluizen van het Panama kanaal in ca. 1913, Library of Congress

De panorama foto's op Midden-Delfland.net zijn opgebouwd met 10 to 15 afzonderlijke (hoge resolutie) foto's genomen met een 28 mm groothoek lens of me 6 180 graden fisheye lens. Met het PC programma's Hugin (Open source) of ICE (Microsoft) zijn ze samengevoegd (gestiched). ICE is vooral automatische (lees weinig instelmogelijkheden); Hugin is veel flexibeler en kan veel meer (en kost ook meer tijd). De groothoek foto's zijn tot nu toe 'uit de hand' genomen, hetgeen betekent dat er soms kleine foutjes ontstaan bij het samenvoegen van de foto's. Kleine positie verschillen tussen naburige foto's maken dat voorwerpen op de voorgrond net even anders worden afgebeeld ten opzichte van de achtergrond (parallaxfouten). De ervaring van het bekijken van de 360-graden foto's zal er niet veel minder om worden. De fisheye foto's zijn van statief genomen, omdat deze lens veel gevoeliger is voor parallaxfouten.

Panorama van de weg Abtswoude ©GDP

© Zoals wellicht bekend rust op er op fotomateriaal (automatisch) het copyright. Overname van de panorama foto's is dan ook aan voorwaarden onderhevig.